Renault Danmark

Vælg en side

Med Italiens Grand Prix i weekenden sluttede den europæiske del af Formel 1-sæsonen 2017. Årets resterende syv løb køres i Singapore, Malayasia, Japan, USA, Mexico, Brasilien og Abu Dhabi.

I år er syv af de 20 løb afviklet i Europa, og det understreger den ’globalisering’ sporten har gennemgået.

Da Formel 1-VM startede i 1950 bestod det oprindelig af seks løb i Europa. Da det blev påpeget, at seks europæiske løb ikke just lignede et verdensmesterskab, inkluderede man det amerikanske Indy 500 Miles-løb i VM-kalenderen. Det var dog ikke Formel 1-biler, der blev indsat på den store oval-bane i Indianapolis, og der var kun et par Formel 1-kørere, der et enkelt år stillede op i Indy 500. Og der var ingen af de amerikanske Indy-kørere, der kom til Europa for at køre Formel 1.

Formel 1-VM i 1950´erne var derfor et meget europæisk anliggende, men i 1953 arrangerede Argentina det første ’rigtige’ Formel 1-løb udenfor Europa.

Indy 500 droppede stilfærdigt ud af Formel 1-VM i 1960. I 1958 var Marokko for et enkelt år med i Formel 1-kalenderen med et gadeløb i Casablanca, og i 1961 var USA klar med et Formel 1-løb.

Formel 1-VM voksede op gennem 1960´erne og 70´erne, men de fleste løb blev fortsat afviklet i Europa. Da Renault debuterede i Formel 1 i 1977 bestod VM-serien af 17 løb – 10 i Europa (inklusiv ét i Sverige!) og syv i resten af verden.

I 2005, da Renault vandt VM med Fernando Alonso bag rattet, var der 19 løb – 11 i Europa og otte i resten af verden.

Formel 1-VM´s stigende popularitet betød, at man i anden halvdel af 00´ene måtte møblere om i VM-serien. Med en naturlig grænse på omkring 20 løb om året og stigende interesse fra en lang række lande udenfor Europa, forsvandt klassiske, europæiske løb som San Marinos og Frankrigs Grand Prix.

Formel 1-VM 2006 bestod af 18 løb; ni i Europa og ni udenfor. Året efter blev der for første gang kørt flere Formel 1-løb udenfor end i Europa – kun otte af de 17 løb blev kørt i Europa.

I denne sæson køres 13 af de 20 løb udenfor Europa, men næste år, da VM-kalenderen udvides til 21 løb, svinger balancen tilbage mod Europa: Malaysias Grand Prix forsvinder, mens Frankrig og Tyskland gør comeback.

Man taler nu om at udvide Formel 1-VM til cirka 25 løb. Det skal ske over en årrække, og de nye løb ventes afviklet både i og udenfor Europa. På rygteplan tales der således om nye grandprixer i for eksempel Buenos Aires (Argentina), New York, Las Vegas og Miami (alle USA) og København.